perjantai 27. tammikuuta 2012

Kasvissosekeitto

Tässä olisi kevyt ja maukas keitto pieneen nälkään :D Tästä keitosta tulee noin neljälle ihmiselle!

Ainekset:

4   kpl   perunaa
2   kpl   porkkanaa
pieni      kukkakaali
1   kpl   sipulia
4   kpl    valkosipulin kynttä
1/4        punaista paprikaa
1/4        keltaista paprikaa
1   kpl   tomaattia
2   dl     kermaa
persiljaa

Ohje:

Kuori ja pilko vihannekset ja keitä ne suolavedessä. Soseuta pehmenneet vihannekset sametin pehmeäksi ja lisää samalla fetajuusto. Kaada seos kattilaan ja lisää kerma sekä mausteet. Anna hautua hetken ja lopuksi lisää persilja.  

Ei muuta kuin Bôn apètit !

keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Runebergintortut

Runebergin päivänä on mukava leipoa siihen päivään liittyviä leivonnaisia :D !

Ainekset:

200   g    margariinia
1/2    dl   sokeria
1       dl   fariinisokeria
3      kpl  kananmunaa
3       dl   vehnäjauhoja
1       tl    leivinjauhetta
(1      tl   kardemummaa)
2      dl   mantelijauhetta
3      dl   piparkakun tai keksin muruja tai korppujauhetta
1      dl   omenasosetta tai kermaa
(tippa karvasmanteliöljyä)

Kypsän tortun päälle:
kiinteää vadelmahilloa
2     dl   tomusokeria
1     rkl  vettä

Ohje:

Vaahdota sokeri ja margariini ja lisää siihen kananmunat yksitellen välillä vatkaten. Lisää siihen jauho-leivinjauhe seos ja muut kuivat aineet sekä omenasose tai kerma. Jaa taikina 20 paperiseen annosvuokaan tai noin 12 voideltuun ruunebergintortturenkaaseen. Laita runebergit uunin, pienet tortut saavat olla 200 asteessa noin 10 minuuttia, kun taas isot tortut saavat olla 175 asteessa 20-30 minuuttia. Valmista kuorrutus. Tee pieni kolo tortun keskelle johon laitat hillon. Pursota kuorrutusta hillon ympärille.

Ja näin Runebergin tortut ovat valmiina tarjolle !

maanantai 23. tammikuuta 2012

Mokkapalat

Tällä makealla herkulla saadaan helposti katuamaan makian himo :D

Ainekset:

pohja:
4      kpl  kananmunaa
4      dl    sokeria
200   g    voita
6      dl    vehnäjauhoja
3      tl     leivinjauhetta
3      tl     vaniljasokeria
2     dl     maitoa

Kuorrutus:
100  g    sulatettua voita
n.1   dl   kylmää kahvia
6-7  dl   tomusokeria
2-4  rkl  kaakaojauhetta
(vaniljasokeria)

Ohje:

Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi, lisää sulatettu voi ja jauho-leivinjauheseos ja muut aineet. Voit halutessasi lisätä kaakaojauhetta pohjaankin. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle ja paista 200 asteessa 10-15 minuuttia. Sekoita kuorrutuksen ainekset tasaiseksi ( muista siivilöidä kuivat aineet) ja levitä pohjan päälle.
Leikkaa halutun kokoisiksi ja mallisiksi annosleivoksiksi. Jos tahdot voit koristellat mokkapalat kookoshiutaleilla tai nonparelleilla.

sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Tumma- tai valkosuklaamousse

Tässä olisi tämmönen herkku joka vie kielen mennessään, joten pitäkää kielenne aisoissa ja valmistautukaa maistelemaan suklaa herkkuja :)

Ainekset:

1/2   dl     appelsiinimehua
200   g     t-/v-suklaata
2      kpl   liivatetta
4      dl     kuohukerma
6     kpl    kananmunankeltuaista
1     dl      sokeria


Ohje:

Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Vaahdota munakeltuaiset ja sokeri. Kuumenna mehu lisää siihen liivate ja suklaa. Sekoita kaikki keskenään ja laita jääkaappiin tekeytymään  pariksi tunniksi.

Viimeistely:

Sekoita soseeksi jäisiä marjoja ja hiukan mehua ja asettele moussen päälle. Ja Bón ápetit !

perjantai 20. tammikuuta 2012

Täytekakkupohja

Tässä olisi Täytekakkupohjan ohje jota minä olen käyttänyt, kun olen tätä päässyt tekemään. Joten innokkaat leipurit antakaa mennä, antakaa vatkaimien vatkata ja jauhon pölytä ympärillensä ja onnea kakun tekijöille!

Ainekset:

4  kpl  kananmunia
1,5  dl sokeria
2     dl  vehnäjauhoja
1     tl   leivinjauhetta

Riippuen miten ison taikinan niin tässä olisi pieni vihje, mittaa kananmunat ja laita saman verran sokeria ja jauhoja ja jonkinverran leivinjauheta

Ohje:

Vatkaa kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot ja leivinjauhe vaahtoon ja sekoita varovasti. Kaada taikina korppujauhotettuun vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 30 minuutista 60 minuuttiin, riippuen taikinan koosta. Kakkuvuoasta kannattaa varata puoli litraa yhtä kananmunaa kohden.

Perinteinen pannari tai lättytaikina

Tällaisella ohjeella on meillä kotona tehty lättyjä tai pannareita.


Ainekset:

1      l     nestettä
3     kpl  kananmunia
1-2   tl   vaniljasokeria
1      tl    leivinjauhetta
1-2   tl   suolaa
3-4  dl   vehnäjauhoja (tai enemmän)
50    g   sulatettua voita

Ohje:

Sekoita kananmunat nesteeseen. Lisää ainekset taikinaan ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi taikinaan Sulatettu voi jos teet lättyjä mutta jos teet pannarin, niin laita voi nokareina taikinan päälle, kun taikina on pellillä. Annan taikinan vetäytyä 30 minuuttia jonka jälkeen voit alkaa paistamaan lettuja.

tiistai 10. tammikuuta 2012

Perunasalaatti

Tällä ohjeella meidän äiti on aina tehnyt perunasalaatin ja on aina onnistunut. Äitini on bongannut tämän ohjeen sivulta http://www.perhekerho.net/ruokaohjeet/ohje_perinteinen_perunasalaatti.htm .
Ainekset:
500  g  perunoita (n.4-6 kpl)
2     dl  kermaviiliä
1     dl  majoneesia
2     tl   sinappia
1     tl   sokeria
½         sipuli
1   kpl  maustekurkku tai
1    dl   herkkukurkkuviipaleita

Ohje:
Pilko sipuli ja maustekurkku mahdollisimman pieneksi silpuksi ja sekoita kermaviiliin. Lisää majoneesi ja mausteet. Sekoita. Kuori keitetyt, kylmät perunat ja pilko ne pieniksi kuutioiksi. Sekoita salaatti ja anna kastikkeen imeytyä vähintään pari tuntia ennen tarjoilua.

sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Kebab rulla

Yhtenä viikonlopuna äiti heitti ilmaan ehdotuksen, että tehtäiskö kebabrullia.
No meidän koko poppoo tietenkin innostui asiasta, sillä kaikkea uutta pitää ainakin kerran kokeilla.
Eli tämä on hyvin täyttävä ateria ja  ohjeesta tulee neljälle ihmisielle sapuskaa.

Pohja:

5   dl  vettä ( kädenlämpöistä)
25  g  hiivaa 
1   dl  öljyä
1-2 tl  suolaa
8   dl  vehnäjauhoja


Täytteiden suhteen voit laittaa ihan mitä tahansa, vain taivas on rajana :).

Täytteet:

1      pss   juustoraastetta 
300  g      kebab suikaleita
150  g      herkkusieniä
                ketsuppia
                vihreää salaattia
                ynnä muita aineksia ....

Ohje:

Ensin sekoita hiiva veteen ja lisää öljy ja suola, sitten lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi.

Jaa taikina neljään osaan ja kaulitse taikinat ohuiksi pyöreiksi levyiksi, aivan samalla tavalla kuin pizzan teossa.


Leivitä pohjalle tomaattikastiketta pohjalle ja laita täytteitä vain toiselle puolelle pohjaa . 


Paista pohjaa 225 asteessa noin 2 - 4 minuuttia.
Ota pohja pois uunista ja laita päälle vähän salaattia ja mahdollisia kastikkeita.
Pyöritä rullaksi ja leikkaa kahtia. Ja rullan voi laittaa tarjolle.
JAA TAIKINA NELJÄÄN OSAAN
LEVITÄ KASTIKE RULLAN POHJALLE

LAITA POHJAN TOISELLE REUNALLE TÄYTTEITÄ 
LAITA JUUSTORAASTETTA POHJAN PÄÄLLE 
HALKAISE KEBABRULLA KAHTIA JA LAITA SE TARJOLLE LAUTASELLE